Vi öppnar Yrkesresan Skadligt bruk och beroende
– Skadligt bruk och beroende är ett område där det händer mycket just nu och ett samlat grepp om kompetensutvecklingen ligger rätt i tiden. Yrkesresan ger socialsekreterare inom detta område möjligheter för erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning över kommungränserna, berättar projektledare Camilla Waern Nyström.

Projektledare Camilla Waern-Nyström och produktionsledarna Elenor Råsberg och Liselotte Karlsson.
Yrkesresan Skadligt bruk och beroende lanseras på tisdag och är den tredje yrkesresan efter Yrkesresan Barn och unga, och Yrkesresan Funktionshinder för utförare.
Vem är målgrupp?
– Yrkesresan Skadligt bruk och beroende vänder sig till medarbetare, arbetsledare och chefer i socialtjänsten som arbetar med myndighetsutövning inom området skadligt bruk och beroende. Idag finns det omkring 2 000 medarbetare som arbetar inom området. Flera har kombinerade tjänster, säger Camilla Waern-Nyström.
Vad händer den 25 mars?
– Då öppnar vi upp lärplattformen för regionala projektledare som tillsammans med "sina" kommuner planerar för när kurserna ska tillgängliggöras för medarbetarna, säger Liselotte Karlsson.
– Det kommer att finnas en kurs publicerad från start som heter Uppdrag och ansvar. Den vänder sig till nya medarbetare. Under våren kommer även kursen Delaktighet och samverkan, som vänder sig till alla oavsett tidigare erfarenhet, säger Elenor Råsberg.
Så samma kurs erbjuds till medarbetare med olika lång erfarenhet?
– Ja, vi kommer att öppna alla tre stegen, Ny, Van och Erfaren samtidigt. Yrkesresan Skadligt bruk och beroende har färre antal medarbetare och en större andel som arbetat längre, jämfört med Yrkesresan Barn och unga. Vi såg tidigt behovet av att anpassa utifrån dessa förutsättningar och ha en högre grad av flexibilitet, säger Camilla.
– En del kurser kommer vända sig till ett steg, en del kurser kommer vända sig till två eller tre steg. Genom att samla ihop medarbetare med olika lång erfarenhet kommer vi att kunna skapa bättre förutsättningar för fysiska kurser i respektive län. Att träffas regionalt ger möjligheter att utvecklas tillsammans på arbetsplatsen, byta erfarenheter och få ett gemensamt synsätt. Det är en viktig grundbult i Yrkesresans koncept, säger Camilla.
Varför behövs Yrkesresan Skadligt bruk och beroende?
– Skadligt bruk och beroende är ett verksamhetsområde som har färre medarbetare än till exempel barn och unga. I små kommuner kan man vara ensam socialsekreterare som arbetar med handläggning av skadligt bruk och beroende. Här kan Yrkesresan spela en viktig roll, både genom att erbjuda den bästa tillgängliga kunskapen på området, och genom att skapa ytor för erfarenhetsutbyte och nätverkande mellan medarbetare i olika kommuner, berättar Liselotte.
– Det händer också mycket inom detta verksamhetsområde. Flera utredningar har pekat på utvecklingsbehov och föreslagit åtgärder som kan medföra stora förändringar. Och vi får en ny socialtjänstlag till sommaren. Här blir Yrkesresan en värdefull plattform för kunskapsutbyte och dialog där vi samverkar på nationell, regional och lokal nivå, tillägger Camilla.
Vad är den största nyttan med Yrkesresan tycker ni?
– Genom Yrkesresan får vi möjligheten att förmedla bästa tillgängliga kunskap till socialsekreterare i hela Sverige. Från norr till söder och från den lilla kommunen till den stora kommunen. Tillsammans med de regionala samverkans- och stödstrukturerna och kommunerna skapar vi förutsättningar för att personer med skadligt bruk eller beroende kan ta del av en jämlik och jämställd socialtjänst oavsett var man bor. Det är vår drivkraft!
Kommande kurser i Yrkesresan Skadligt bruk och beroende
- Uppdrag och ansvar
- Delaktighet och samverkan
- Beroendeutveckling och preparatkunskap
- Handläggning och dokumentation