Aktiv höst för Yrkesresan Barn och unga
– Vi har fyra kurser på gång i steget Van och snart öppnar vi steget Erfaren, säger Cristina Dahlberg och Camilla Oit på Göteborgsregionen, som ansvarar för Yrkesresan Barn och unga.
Vad händer under hösten?
Under våren blev vi klara med den sista (i alla fall på ett tag) kursen i steget Ny, som vänder sig till dem som arbetat mindre än två år. Det innebär att vi nu kommer att fokusera på kurserna i steget Van, för medarbetare som har arbetat mer än två år med barn och unga. Vi utgår från samma teman som i Ny-steget, men borrar djupare.
Berätta mer om kurserna!
Vi håller på att anpassa en befintlig kurs från SKR som heter Samtal med barn och unga i socialtjänsten. Vi planerar att lansera den som en kostnadsfri webbkurs till Yrkesresans lärplattform lite senare i höst.
Parallellt arbetar vi med en kurs för medarbetare som går under arbetsnamnet Handläggning av LVU. Denna kurs kommer förhoppningsvis att kunna börja genomföras regionalt under våren.
Vi planerar en kurs för arbetsledare och chefer om att leda ansökan om LVU. Där ingår även att processa LVU-mål i domstol.
Vi kommer också att fortsätta borra djupare i utredningsarbete och uppföljning av olika insatser, både inom öppenvård och placering.
Vad händer efter att ni tagit fram en kurs?
Vissa kurser är webbaserade och öppnar direkt på lärplattformen. Så snart vi är klara med en kurs så kan man alltså börja gå den ute i kommunerna.
Andra kurser har kursdagar som genomförs regionalt. När vi är klara med en sådan kurs blir det febril aktivitet i RSS:erna (Regionala samverkans- och stödstrukturer) med att rekrytera utbildare, boka lokaler och allt annat som hör till.
Det är så roligt att sedan få se bilder från kurstillfällen med engagerade utbildare och deltagare på till exempel Linkedin och ta del av deras synpunkter i kursuppföljningarna. Det är verkligen ett teamarbete att få Yrkesresan att rulla.
Finns det utmaningar i att ta fram nya kurser?
Det är svårt och roligt på samma gång att ta fram kurser för mer vana och erfarna. Vi vill att den som går en Yrkesresan-kurs ska känna sig säkrare i sin roll och bli påfylld i ämnet. Vi vill också att hen ska känna sig inspirerad att omsätta det nya i praktiken och nyfiken på att lära sig ännu mer.
Det är lättare sagt än gjort att få till en kurs som erbjuder allt detta på riktigt. Dessutom är Sverige ett stort land. Även om mycket är detsamma för alla, så finns det vissa skillnader som beror på om man arbetar i storstadsregion eller i glesbygd, i en stor eller en liten kommun. Det är svårt att göra så att allt känns relevant för alla, men vi hoppas att de ska känna att det fått med sig tillräckligt mycket.
När öppnar steget Erfaren?
Före årsskiftet kommer vi att kunna välkomna alla erfarna, som arbetat mer än fem år, till Yrkesresan Barn och unga. Det kommer inte finnas så många unika kurser för dem till en början. Men vi vill att de ska börja få ta del av det som finns så här långt.
Hur samverkar ni med de övriga yrkesresorna?
Vi projektledare ses varje vecka och uppdaterar varandra. Under ganska lång tid har bara Barn och unga varit i gång, men i takt med att de andra resorna lanseras, ser vi fler områden där vi kan samverka. Både för att vi har gemensamma kursbehov, men också för att vi är fler som kan vara innovativa och driva på utvecklingen av Yrkesresan.
Även om vi har hållit på ett par år med utvecklingen av Yrkesresan Barn och unga, så känns det ibland som om vi precis har börjat. Det finns så mycket kvar att göra.