- Startsida
- Yrkesresan
- Därför satsar vi på Yrkesresan
- Finspång: ”Blandade grupper ger olika perspektiv”
Finspång: ”Blandade grupper ger olika perspektiv och spännande diskussioner”
Anna Österholm och Sanna Brandström är verksamhetspedagoger i Finspångs kommun. Tillsammans planerar och genomför de kurser i sin kommun för Yrkesresan Funktionshinder för utförare. Vi frågade dem hur det är att vara utbildare i Yrkesresan.

Anna Österholm och Sanna Brandström
Hur blev ni involverade i Yrkesresan?
– När Yrkesresan kom tänkte vi i Metodstödet i kommunen att det var precis vad vi behövde. Vårt uppdrag är att arbeta kompetenshöjande för personalen inom LSS och socialpsykiatri, bland annat utefter de råd som finns från Socialstyrelsen. Vi har tidigare själva skapat utbildningar, men nu fick vi istället en gemensam utbildningssatsning för all personal i och med Yrkesresan, berättar Sanna Brandström.
Hur är det att vara utbildare?
– Att vara utbildare i Yrkesresan är både roligt och utmanande! Vi blir allt mer trygga i att stå framför en grupp och leda de samtal och diskussioner som uppkommer. Vi ansvarar för både planering och utförande, och det är givande att få vara med i alla steg. Vi lär oss längs vägen och har redan börjat se positiva effekter av Yrkesresan. Efter diskussioner som uppkommit under Yrkesresan ser vi till exempel en ökning av användandet av Alternativ kompletterande kommunikation (AKK) och en vilja att utveckla användandet av kartläggning som arbetsmetod, berättar Anna Österholm.
– Vi har skapat en testgrupp som ligger steget före övrig personal genom hela utbildningen. I testgruppen har vi blandat personal från olika verksamheter, till exempel gruppbostad, servicebostad och daglig verksamhet. Det resulterade i spännande diskussioner där alla kunde bidra med olika perspektiv till frågeställningarna. Som utbildare är det lärorikt att få ta del av alla kloka tankar och reflektioner som framkommer vid kurstillfällena. Vi ser fram emot att få leda många fler kurstillfällen framöver, säger Sanna.
Vad ser ni för nytta med Yrkesresan?
– Att Yrkesresan är nationellt och bygger på den senaste kunskapen inom funktionshinderområdet ger extra tyngd till innehållet och motiverar till att vilja genomföra utbildningen. Innehållet är genomtänkt och inspirerande. Det ger en utgångspunkt för vidare diskussion och väcker tankar att ta med sig i vardagsarbetet, säger Sanna.
– Det bästa med Yrkesresan är att all personal inom funktionshinderområdet får tillgång till samma kompetensutveckling. Yrkesresan är en strukturerad och målmedveten satsning som också sträcker sig över en längre tidsperiod. Det upplever vi är uppskattat av personalen i våra verksamheter, säger Anna.
– Målet med Yrkesresan för oss i Finspångs kommun är att brukarna vi arbetar för ska märka av en förbättring. Att få fylla på med ny kunskap, diskutera och reflektera tillsammans tror vi verkligen kommer göra skillnad för de människor som våra verksamheter finns till för, säger Sanna.